Rubriky: Články, Komunita

Kolem dokola thumbnail
Desktop6

Konec roku bývá určený k bilancování toho předchozího, dovolte tedy, abych shrnula to, co je za námi.

V květnu jsem na blog iSEN napsala tyto informace:

Chtěli bychom se stát komunitou rodičů, učitelů, terapeutů a všech ostatních, kteří sdílejí informace o tom, jak pomocí iPad, iPhone a iPod Touch pracovat s dětmi, které mají speciální potřeby.

Pojďme se podívat, jak se náš sen daří plnit:

Co pro to chceme udělat..

překládat články k tomuto tématu ze zahraničních blogů (je jich mnoho a je to pro nás velká inspirace)

V současné době je na blogu publikováno 82 článků, které velmi konkrétně přibližují odborné i rodičovské veřejnosti technické i výukové podmínky a možnosti práce s iPady. Návštěvnost blogu se pohybuje kolem 270 zobrazení stránek denně.

psát příspěvky o svých představách, zkušenostech, přáních…blog je otevřený pro všechny (stačí požádat o přístup)

Pod příspěvky a nejvíce na facebookových stránkách probíhají diskuze k jednotlivým tématům, uživatelé zde pokládají otázky, odpovídají méně zkušeným, sdílejí své zkušenosti o užitečných aplikacích a práci s nimi.

vyhledávat lidi a organizace, od kterých se můžeme více dozvědět o technické otázce využívání iPadů

Jsme ve spojení s předními odborníky, zabývajícími se implementací Apple produktů do škol, s lidmi, kteří nám nejen poskytují své zkušenosti, ale také využívají zkušenosti naše ve své práci a při oslovování dalších škol a organizací. Česká pobočka firmy Apple nás ocenila certifikátem „LightSchool“ a její manažerka pro vzdělávání je s námi v úzkém kontaktu.

oslovovat vývojáře, protože chybí aplikace v českém jazyce

Naše zkušenosti inspirují další školy k zapojení iPadů do práce ve škole, tím, jak se rozšiřuje základna uživatelů a roste poptávka po českých aplikacích, je stále víc důvodů pro to, české aplikace vyvíjet. V novém roce plánujeme na blogu vytvořit rubriku „inspirace pro vývojáře“, kde chceme shromažďovat svoje představy o aplikacích v češtině, které na trhu chybí.

pořídit iPady, iPody …pro děti ve svém okolí, vyzkoušet je a dát zprávu ostatním

Speciální škola Poděbrady v současné době (díky občanskému sdružení Přístav) disponuje 6 iPady a 1 iPod Touch, které jsou žákům plně k dispozici. Dva z iPadů jsme získali sponzorským darem. Více než 10 iPadů zakoupili svým dětem (současným nebo budoucím žákům školy) rodiče a děti si je nosí sebou jako svou učební nebo komunikační pomůcku. Věřím, že po Vánocích přibudou další :). Další školy a zařízení (Kladno, Rakovník, Semily….) nakoupily a používají iPady ve výuce.
Nedovedu posoudit, kolik rodičů pořídilo iPady díky inspiraci z naší iSEN komunity. Zprávy se objevují pravidelně na Facebooku a možná by bylo fajn dát ji zpětně i zde v komentářích, to číslo bude už dost vysoké :).

hledat a zkoušet aplikace vhodné pro konkrétní děti (hodně toho za nás už udělali právě rodiče a učitelé v zahraničí)

Počet stažených a vyzkoušených aplikací v našich iPadech se dá počítat na stovky. Velká část z nich je recenzována na blogu a prakticky používána žáky ve škole i v rodinách.

poskytovat si navzájem radu, pomoc a zpětnou vazbu

Na blogu i facebookové stránce iSEN komunity nacházejí inspiraci speciální a běžné školy i rodiče dětí. Od rodičů vnímáme výraznou pozitivní zpětnou vazbu, přivítali bychom větší reakci a oboustrannou výměnu zkušeností z řad pedagogů. Naši zástupci uspořádali několik školení a workshopů v Poděbradech i dalších místech.

pokusit se vytvořit systém sponzoringu a využívání grantových možností při získávání iOS produktů a aplikací

Občanské sdružení Přístav ve spolupráci s dalšími organizacemi hledá zdroje, jak finančně provoz iPadů a nákup dalších zabezpečit. V současnosti jsou podané dva projekty, které by měli řešit nejen tuto problematiku, ale také možnost pořádání workshopů pro další zájemce, kteří chtějí s iPady ve speciálním (i běžném) školství začít.

A další plány? To by mohlo být téma článku novoročního :). Co byste si přáli vy? Jak by měla komunita iSEN fungovat dál? Přivítáme vaše náměty v komentářích pod tímto článkem :).

… Chcete se dozvědět více o tom, jak děti s iPady pracují? Sledujte ČT 2, 27.12.2011. pořad Klíč – magazín pro zdravotně postižené.