Rubriky: Komunita, Naše příběhy

ADE

Stát se Apple Distinguished Educator znamená patřit  do celosvětové komunity nadšených, kreativních a inovativních pedagogů, kteří využívají Apple technologie. Být součástí mezinárodního týmu učitelů, kteří hledají nové cesty a možnosti jak zefektivnit výuku a co nejvíce do ní zapojit své studenty.

 

Jednou za dva roky otevírá Apple možnost stát se členem ADE komunity.  Zájemcům stačí přihlásit se na těchto stránkách: https://ade.apple.com

Není to však cesta zcela bez překážek. Na jejím začátku stojí zamyšlení o své práci, o tom co dělám a kam směřuji, co je mým cílem a co mohu já sám do této komunity přinést. Vše zpracované v dotazníku, vaší žádost a především dvouminutové video, které by mělo představit vaši práci, posuzuje tým členů ADE z několika zemí.

Překvapení, radost, hrdost, vzrušení i očekávání. To je směs pocitů, které se ve mě střídaly, když jsem v emailu otevřela oficiální dopis, že jsem splnila podmínky stát se členem ADE. Letošní ročník pro oblast EMEIA (Evropa, střední východ, Indie a Afrika) byl pro Českou republiku úspěšný. Z mnoha kandidátů ze všech koutů světa nás právě z Čech bylo vybráno 6.
Petra Kačmarčíková – Bakajsová, Petra Boháčková, Tomáš Kováč a my Iva Jelínková a Lenka Říhová. Ještě spolu s jedinou účastnicí ze Slovenska Katarínou Ležákovou jsem tvořili opravdu silný tým. Mimochodem bylo to poprvé a pro nás obě skutečně nezvyklé, kdy jsme se s Lenkou hlásily každá za sebe nikoli za tým i-SEN.

Je 19.7.2015 a z letiště v Amsterodamu nás odváží autobus do malého přímořského městečka Noordwijk. Je to typicky holandské městečko s krásnými nízkými domky, upravenými zahrádkami, vodními kanály a poli, na kterých pestrobarevně kvetou lilie!

IMG_9245

Je tu okolo 400 lidi, noví členové ADE, absolventi ročníku 2013 a mnoho lidí z Apple. Čeká nás pět dní přednášek, workshopů, prezentací, setkání a nových projektů. A po celou dobu mnoho příležitostí podělit se o zkušenosti a nápady s podobně nadšenými lidmi. Mě samotnou asi nepřestane udivovat jak všechno plynule a přehledně funguje a jak skvěle se dá zvládnout oragnizace tak velké akce.

IMG_9241

Měli jsme možnost zkusit si zajímavé technické postupy, práci s videem, 3D tisk, proniknout do tajů hudebních aplikací, programovat malého robůtka nebo vyzkoušet řídit bezpilotní letadlo. Vytvářeli jsme animace pokusů. Opravdu bylo z čeho vybírat. Program běžel po celý den. Střídaly se místnosti i prezentátoři. Scházeli jsme se v menších geotýmech a diskutovali o svých zkušenostech a možnostech.

IMG_0171

IMG_0170

IMG_0168

IMG_0166

IMG_9312

Slyšeli jsme příběhy slavných lidí, kteří pracují s Apple technologiemi, na jejichž začátku byla vždy vášeň a neutuchající nadšení pro to, co dělají. Bill Fraser – fotograf, novinář, mnohokrát oceněný, mimo jiné také několika cenami World Press Photo a Pulitzerovou cenou. Jeho fotografie jsou vyjímečné, stejně jako jeho zkušenosti. Pro mě jedna z nejsilnějších prezentací jakou jsem kdy zažila. Jste-li fanoušci fotografie, pak si rozhodně nenechte uniknout například tohle video:
https://www.youtube.com/watch?v=rzNRzkCRZOg

Hlavním tématem celého setkání byl Storytelling, vyprávění příběhů prostřednictvím technologií. Nechybělo konstruování zápletek, výběr zajímavých témat a vytváření obecných osnov pro skutečně dobrý příběh. Ale nejvíce inspirujícími byly, pro nás všechny, příběhy pedagogů. 3 minuty trvající, vyjímečné příběhy učitelů, kteří svou prací mění přístup k výuce jako takové, kteří se svými studenty neustále hledají nové směry poznání. Viděli jsme učitele z různých zemí, jejichž energie, nadšení a chuť byla strhující.
Dostalo se nám té cti, stát mezi vybranými prezentátory, ukázat naši práci a představit iSen. Popravdě, to není ani trochu snadné vystoupit před tolika lidmi, z nichž každý by mohl prezentovat to, co dokázal. Ano, čísla před námi, to je skutečně časomíra, máte přesně tři minuty, ani o sekundu víc, už to samo o sobě docela dokáže vystresovat. Ale technika běží jak má a pozitivní atmosféra v celém sále vás podrží.

 IMG_9293

O tom celý program ADE vlastně je, tvořit spolu. Je úplně jedno z jaké jste země, pokud se inspirace a energie spojí, přicházejí ty největší nápady. Vzniklo několik mezinárodních týmů, skupin i skupinek, které chtějí dál pokračovat na společných projektech, vytvářet zajímavé programy nebo učební materiály. Setkali jsme se s mnoha skutečně zajímavými lidmi, vznikla nová přátelství. Velmi mě těší, že jsme toho všeho mohli být součástí  a připojili jsme se tak k prvním českým nositelům titulu z ADE class 2013, kterými jsou Libor Klubal a Tereza Bořecká. Všechny získané  inspirace a nápady, keré se zrodí, budeme představovat i vám, prostřednictvím našich stránek a kurzů.