Rubriky: Komunikace, Kreativita, Školní předměty

Letní čtení s porozuměním thumbnail

Mezi mé nejoblíbenější aplikace patří tvořivé scény. Nabízejí úžasnou variabilitu využití a navíc je to zábavné. Když jsem zjistila, že v aplikaci My play home po update přibyla zahrada s grilem, námět na letní aktivitu byl na světě.

Protože naši žáci vzhledem k handicapu potřebují pro práci s textem větší názornost, vytvořila jsem pomocí aplikace k příběhu dějovou scénu na téma zahradní párty s grilováním. Prvním úkolem bylo prozkoumání situace na obrázku, rozhovor o tom, co se tam asi děje, jací lidé tam jsou a co dělají, jaké mohou mít mezi sebou vztahy…

Následovalo samostatné čtení textu, jako příprava na další práci s ním. Teď už jsme mohli dát dohromady jednotlivé rodiny, určit kdo je kdo na obrázku, počty a jména dětí a nakreslit jednoduché rodinné stromy. Potom dostali žáci rozstříhané věty a úkolem bylo příběh znovu správně sestavit.

Poslední úkol už byl přímo v aplikaci, kdy každý vytvořil scénu pouze se svou větou a doplnil dialogové „bubliny s texty“. Finální verzi obrázků, jak jdou za sebou, jsme vložili do knížky vytvořené v aplikaci Book Creator.