Rubriky: Články, Inspirace, Školní předměty

Kolem dokola thumbnail

S osmáky jsme se v posledním měsíci zabývali tématem „kruh a kružnice“. Po různých badatelských úkolech, do kterých jsme zapojili obruče a tyče z tělocvičny či maminčiny krejčovské metry a tatínkovy šuplery, jsme se dostali až k výpočtům délky kružnice a obsahu kruhu.

Myslím si, že kolegové z jiných škol budou mít stejnou zkušenost, že jakmile dítko školou povinné slyší pojem slovní úloha, zašklebí se a prchá. Jsem ráda, že jsem před lety objevila úžasnou knížku od Jeana-Louise Fourniera Oprsklá matematika aneb praštěné příklady pro Einsteiny na propadnutí. Odpor starších žáků ke slovním úlohám tato knížka snižuje a naopak vyžadují další a další podobné úlohy.
Oprsklou matematiku nám ale v jedné z hodin nahradilo video vytvořené pomocí povídálkové aplikace YAKiT Kids a v iMovie umístěné na školním webu.

Skupinky vybavené iPadem, fixem na bílé tabule a „dvoudolarovou tabulí“ vyhledaly klidné místo a pustily se do práce. Po první reakci „jé hele zelí mluví“ už se ozývaly jen odborné debaty nad zadáním. Co bylo třeba zjistit, zvládli najít pomocí Safari, kde bylo třeba, zlehka jsem naťukávala. „No jo, vlastně …“. Krátce před zvoněním zjišťuji, zda provedeme kontrolu nebo hodlají v práci pokračovat příště. „No to teda rozhodně příště dokončíme.“

image

A dokončili. I rozbor jsme následně provedli. :)

  • Jana Kneřová 26.Duben 2014 6:48

    Chapu, ze zadani od mluviciho zeli je pritazlivejsi nez od ucitelky.:-)